Op zaterdag 28 mei 2016 zetten de Europese instellingen hun deuren open voor het grote publiek. Deze ludieke gezinsdag staat helemaal in het teken van de verscheidenheid van Europa.

Het thema van deze editie 2016

"In verscheidenheid verenigd", het motto van de Europese Unie, wordt namelijk het thema van deze editie 2016. Europa heeft vele gezichten vanwege de verschillende talen, culturen, godsdiensten, politieke meningen, ... Deze "meervoudige" identiteit wordt weerspiegeld in haar fundamentele waarden en in de instellingen die haar besturen.

​Meer dan 30.000 bezoekers

Het Europees Parlement, de Europese Raad, de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie, het Europees Economisch en Sociaal Comité, het Europees Comité van de Regio's en de Europese Dienst voor Extern Optreden slaan de handen in elkaar om meer dan 30.000 bezoekers te ontvangen. Dit is dé gelegenheid om kennis te maken met de werking van deze instellingen en de manier waarop de belangen van de burgers worden verdedigd.

Open voor het publiek tussen 10u en 18u

In de Europese wijk, van het Schuman-rondpunt via de Belliardstraat tot het Luxemburgplein, zijn de gebouwen geopend voor het publiek tussen 10u en 18u.

Op het programma: bezoeken van de gebouwen, informatiestands, interactieve activiteiten, debatten, concerten en tentoonstellingen… kortom, tal van activiteiten voor een leerrijke en ludieke dag met het gezin of met vrienden.

Opendeurdag in Brussel op 28 mei

 

INFORMATIE OVER BEVEILIGING EN BEREIKBAARHEID VOOR BEZOEKERS

 

Beveiliging

Op de Opendeurdag van de Europese instellingen in Brussel zijn enkele bijkomende beveiligingsmaatregelen van kracht om ieders veiligheid te garanderen. Gelieve hiermee rekening te houden bij de voorbereiding van je bezoek.

Zowel bij het binnenkomen van de perimeter rond de gebouwen als bij het binnengaan van de gebouwen zijn er veiligheidscontroles.

Wij raden aan geen onnodige tassen mee te brengen zodat de controles vlotter verlopen. Breng geen gevaarlijke of verboden voorwerpen mee.

Bereikbaarheid

Voor een vlotte bereikbaarheid raden we aan om het openbaar vervoer of Villo te gebruiken.

Plan uw bezoek tussen 12u en 15u, dan is het gewoonlijk minder druk.

Europees Parlement

Europees Economisch en Sociaal Comité en het Europees Comité van de Regio's

Europese Raad, Raad van de Europese Unie, Europese Commissie, Europese Dienst voor extern optreden en "Fête du Pain":

Gebruik de MIVB-routeplanner: hier

Gedurende de hele dag rijdt een pendeltreintje tussen de verschillende Europese instellingen in de Europese wijk, met haltes bij