Skip to main content
2022. évi Európa-nap

Rólunk

Az EU intézményei és szervei fontos szerepet játszanak az Európai Unió mindennapi működtetésében, szakosított ügynökségei és decentralizált szervei pedig rendkívül sokféle technikai, tudományos és igazgatási feladatot látnak el.

Az alábbiakban róluk és az általuk végzett tevékenységekről adunk áttekintést.

European Parliament - Teaser

Európai Parlament

Az Európai Parlament az egyes uniós országok közvetlenül megválasztott képviselőiből áll, akik megvitatják és módosítják a jogszabályokat.
Council of the European Union - Teaser

Európai Tanács

Az Európai Tanács keretében üléseznek az uniós országok állam-, illetve kormányfői. Az Európai Tanács határozza meg az EU által képviselt általános politikai irányvonalat. Munkáját az intézmény elnöke irányítja.
Council of the European Union - Teaser

Az Európai Unió Tanácsa

A Tanács keretében üléseznek az uniós tagállamok miniszterei, akik jogszabályokat fogadnak el és egyeztetéseket folytatnak a különböző szakpolitikai területeken. Soros elnökségét jelenleg Franciaország tölti be.
European Commission - Teaser

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság jogszabályjavaslatokat dolgoz ki és terjeszt elő, érvényt szerez az uniós szerződéseknek, és gondoskodik az EU működtetéséről.
European Central Bank - Teaser

Európai Központi Bank (EKB)

Az EKB kezeli az eurót. Tevékenysége arra irányul, hogy megőrizze az árak stabilitását és elősegítse, hogy az európai bankok biztonságosan, hatékonyan és eredményesen működjenek.
ECA Logo

Európai Számvevőszék

Az Európai Számvevőszék ellenőrzi, hogy az uniós forrásokat megfelelően és hatékonyan költik-e el. Tudjon meg többet arról, hogyan dolgoznak az ellenőrök, és hogyan járulnak hozzá az uniós polgárok pénzének védelméhez.
European External Action Service - Teaser

Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ)

Az Európai Külügyi Szolgálat az EU diplomáciai szolgálata. Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője munkáját segíti abban, hogy világszerte képviselje az EU-t. Az EKSZ székhelye Brüsszelben található, de világszerte 143 uniós küldöttséget is irányít.
European Committee of the Regions - Teaser

Régiók Európai Bizottsága (RB)

A Régiók Európai Bizottsága az EU régióinak és városainak szószólója. A helyi és regionális testületeket képviseli, és tanácsokkal szolgál azokkal az új jogszabályokkal kapcsolatban, amelyek hatást gyakorolnak a régiókra és városokra.
European Investment Bank - Teaser

Európai Beruházási Bank (EBB)

Az EBB az EU pénzintézete. Kis- és középvállalkozásokat finanszíroz, és innovációs, infrastrukturális, klímaügyi és környezetvédelmi beruházásokba fektet be.
European Ombudsman - Logo - Link list

Európai ombudsman

Az európai ombudsman hivatala független szerv, mely kivizsgálja az EU működésével kapcsolatos panaszokat, így segítve a polgárokat, vállalkozásokat és szervezeteket.
European Data Protection Supervisor (EDPS) - Logo - List link

Európai adatvédelmi biztos

Az európai adatvédelmi biztos gondoskodik arról, hogy az uniós intézmények és szervek az adatkezelés során védjék a személyes adatokat.
European Data Protection Board (EDPB) - Logo - Link list

Európai Adatvédelmi Testület

Az Európai Adatvédelmi Testület iránymutatásokat és ajánlásokat ad ki arról, hogyan kell alkalmazni az adatvédelmi szabályokat az Európai Unióban.
Publication office - Logo - Link list

Kiadóhivatal

Az uniós intézmények, szervek és ügynökségek kiadványainak hivatalos kiadója, mely egy helyen kínál hozzáférést hivatalos uniós információkhoz.
Decentralised agencies - Logo - Link list

Decentralizált ügynökségek

Az Európai Unió decentralizált ügynökségei technikai és tudományos feladatokat látnak el, segítve az uniós intézményeket a szakpolitikák végrehajtásában és a döntéshozatalban.