Направо към основното съдържание
Денят на Европа през 2023
Добре дошли на #EuropeDay

Разгледайте нашите мероприятия и дейности и научете повече за Европейския съюз.

На Деня на Европа честваме подписването на Декларацията на Шуман на 9 май 1950 г. Тя е амбициозен план за осигуряване на дългосрочен мир в следвоенна Европа, който се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.  

През май институциите на ЕС ви канят да участвате в множество различни дейности в държавите от ЕС, както и в институциите на ЕС в Брюксел, Люксембург и Страсбург. 2023 г. е Европейската година на уменията и ЕС се стреми да помага на хората да придобият подходящите умения за качествени работни места, а на предприятия — да се справят с недостига на умения.  

Вижте нашето съобщение за медиите

Дейности по институции

European Parliament

Европейски парламент

Участвайте в широк спектър от интерактивни дейности в Брюксел, Страсбург, Люксембург и цяла Европа и отбележете заедно с нас Деня на Европа!
European Council and Council of the EU

Европейски съвет и Съвет на ЕС

Отидете на интересно пътешествие в дома на държавите членки! Вижте къде лидерите на ЕС вземат решения и научете как Съветът работи за изграждането на вашето бъдеще.
European Commission

Европейска комисия

Искате ли да научите как поставяме уменията в центъра на вниманието и правим ЕС по-екологичен, по-безопасен и по-силен? Научете повече и разгледайте нашите онлайн дейности където и да се намирате.
Court of Justice of the European Union

Съд на Европейския съюз

Искате ли да научите как работи Съдът на ЕС и как неговите решения пряко засягат живота на гражданите на ЕС? Посетете ни на 9 май и не забравяйте да следите нашите профили в социалните медии, за да се включите в различни онлайн дейности, където и да се намирате.
Homepage - ECB

Европейска централна банка (ЕЦБ)

Денят на Европа (#EuropeDay) през 2023 г. е особено специален, тъй като тази година отбелязваме 25-ата годишнина на ЕЦБ, която е създадена на 1 юни 1998 г.
European Court of Auditors

Европейска сметна палата

Европейската сметна палата проверява дали средствата на ЕС се изразходват правилно и ефикасно. Научете повече за това как работят одиторите на ЕС и как Сметната палата помага за защитата на парите на гражданите на ЕС.
European External Action Service (EEAS)

Европейска служба за външна дейност (ЕСВД)

Пътувайте из целия свят за един ден! Научете какво прави ЕС за постигане на един по-добър свят, говорете с посланици на ЕС, участвайте в семинари, гледайте на живо музикални и художествени представления от различни държави!
EESC homepage

Европейски икономически и социален комитет (ЕИСК)

Елате и се запознайте с работата на единствената институция на ЕС, представляваща организираното гражданско общество, включително работодателите, работниците и други групи по интереси, като например младежки, природозащитни, потребителски и женски организации.
European Committee of the Regions (CoR)

Европейски комитет на регионите (КР)

Научете повече за институцията, която представлява регионите и градовете в ЕС, и за това какво правят за вас регионалните и местните политици на изборни длъжности. Запознайте се с многообразието от умения, култура и традиции на Фестивала на регионите и градовете!
European Investment Bank (EIB) - Image

Европейска инвестиционна банка (ЕИБ)

Вижте как ЕИБ подпомага екологосъобразното възстановяване с инвестиции в областта на климата, чрез които се създават съобразени с бъдещето работни места за европейците.

ЕС във вашата страна

Европейският парламент и Европейската комисия организират прояви по случай Деня на Европа някъде близо до вас. За да научите какво се случва във вашата страна и в ЕС, щракнете върху съответната държава на интерактивната карта.

EYS logo

Европейска година на уменията

Европейската година на уменията има за цел да се помогне на хората да придобият подходящите умения за качествени работни места, а на предприятията — да се справят с недостига на умения в ЕС.