Skip to main content
Знаме на Европейския съюз Знаме на Европейския съюз
Денят на Европа през 2023
Добре дошли на #EuropeDay

Разгледайте нашите мероприятия и дейности и научете повече за Европейския съюз.

На Деня на Европа честваме подписването на Декларацията на Шуман на 9 май 1950 г. Тя е амбициозен план за осигуряване на дългосрочен мир в следвоенна Европа, който се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.  

През май институциите на ЕС ви канят да участвате в множество различни дейности в държавите от ЕС, както и в институциите на ЕС в Брюксел, Люксембург и Страсбург. 2023 г. е Европейската година на уменията и ЕС се стреми да помага на хората да придобият подходящите умения за качествени работни места, а на предприятия — да се справят с недостига на умения.  

Вижте нашето съобщение за медиите

Дейности по институции

Европейски парламент

Участвайте в широк спектър от интерактивни дейности в Брюксел, Страсбург, Люксембург и цяла Европа и отбележете заедно с нас Деня на Европа!

Европейски съвет и Съвет на ЕС

Отидете на интересно пътешествие в дома на държавите членки! Вижте къде лидерите на ЕС вземат решения и научете как Съветът работи за изграждането на вашето бъдеще.

Европейска комисия

Искате ли да научите как поставяме уменията в центъра на вниманието и правим ЕС по-екологичен, по-безопасен и по-силен? Научете повече и разгледайте нашите онлайн дейности където и да се намирате.

Съд на Европейския съюз

Искате ли да научите как работи Съдът на ЕС и как неговите решения пряко засягат живота на гражданите на ЕС? Посетете ни на 9 май и не забравяйте да следите нашите профили в социалните медии, за да се включите в различни онлайн дейности, където и да се намирате.

Европейска централна банка (ЕЦБ)

Денят на Европа (#EuropeDay) през 2023 г. е особено специален, тъй като тази година отбелязваме 25-ата годишнина на ЕЦБ, която е създадена на 1 юни 1998 г.

Европейска сметна палата

Европейската сметна палата проверява дали средствата на ЕС се изразходват правилно и ефикасно. Научете повече за това как работят одиторите на ЕС и как Сметната палата помага за защитата на парите на гражданите на ЕС.

Европейска служба за външна дейност (ЕСВД)

Пътувайте из целия свят за един ден! Научете какво прави ЕС за постигане на един по-добър свят, говорете с посланици на ЕС, участвайте в семинари, гледайте на живо музикални и художествени представления от различни държави!

Европейски икономически и социален комитет (ЕИСК)

Елате и се запознайте с работата на единствената институция на ЕС, представляваща организираното гражданско общество, включително работодателите, работниците и други групи по интереси, като например младежки, природозащитни, потребителски и женски организации.

Европейски комитет на регионите (КР)

Научете повече за институцията, която представлява регионите и градовете в ЕС, и за това какво правят за вас регионалните и местните политици на изборни длъжности. Запознайте се с многообразието от умения, култура и традиции на Фестивала на регионите и градовете!

Европейска инвестиционна банка (ЕИБ)

Вижте как ЕИБ подпомага екологосъобразното възстановяване с инвестиции в областта на климата, чрез които се създават съобразени с бъдещето работни места за европейците.

ЕС във вашата страна

Европейският парламент и Европейската комисия организират прояви по случай Деня на Европа някъде близо до вас. За да научите какво се случва във вашата страна и в ЕС, щракнете върху съответната държава на интерактивната карта.

Европейска година на уменията

Европейската година на уменията има за цел да се помогне на хората да придобият подходящите умения за качествени работни места, а на предприятията — да се справят с недостига на умения в ЕС.