Preskoči na glavno vsebino
Dan Evrope 2023
Praznujmo #EuropeDay skupaj

Oglejte si seznam naših dogodkov in dejavnosti ter bolje spoznajte Evropsko unijo.

Na dan Evrope se spominjamo Schumanove deklaracije, ki je bila podpisana 9. maja 1950. Zagotavljanje dolgoročnega miru v povojni Evropi je bilo že tedaj cilj tega ambicioznega načrta, ki danes velja za začetek današnje Evropske unije.  

Institucije EU vas maja vabijo na najrazličnejše dejavnosti v vseh državah članicah EU, pa tudi v institucijah EU v Bruslju, Luxembourgu in Strasbourgu. Ker je 2023 evropsko leto spretnosti, si EU prizadeva pomagati ljudem pri pridobivanju pravih spretnosti za kakovostna delovna mesta, podjetjem pa pri reševanju problema pomanjkanja spretnosti.  

Sporočilo za medije

Dejavnosti po evropskih institucijah

Evropski parlament

Sodelujte v najrazličnejših dejavnostih, organiziranih 9. maja po spletu in na različnih lokacijah po Evropi, ter se pridružite pogovoru o prihodnosti Evrope z Evropskim parlamentom, vašim demokratično izvoljenim glasom v EU.

Evropski svet in Svet EU

Obiščite hišo držav članic, oglejte si prostore, kjer voditelji in voditeljice EU sprejemajo odločitve, in spoznajte, kako Svet oblikuje našo prihodnost.

Evropska komisija

Vas zanima, kaj počnemo za mlade po vsej Evropi in kako skrbimo, da je EU bolj zelena, bolj digitalna in bolj zdrava? Za več informacij se udeležite raznovrstnih dejavnosti od tam, kjer se nahajate.

Sodišče Evropske unije

Spremljajte #EuropeDay tudi na naših družbenih omrežjih. Oznaka #AskCuria2022 omogoča virtualna vprašanja in odgovore, v okviru pobude #ECJDidYouKnow pa so predstavljena naša komunikacijska orodja.
Homepage - ECB

Evropska centralna banka

Letošnji #EuropeDay je poseben, saj praznujemo 20 let od začetka uporabe evrskih kovancev in bankovcev, ki predstavljajo najbolj oprijemljiv simbol evropskega povezovanja in so edini način, da lahko Evropo resnično držite v svojih rokah! Spoznajte več o naši valuti.

Evropsko računsko sodišče

Evropsko računsko sodišče preverja, ali se sredstva EU porabljajo pravilno in učinkovito, s čimer ščiti finančne interese državljank in državljanov EU.

Evropska služba za zunanje delovanje

Spoznajte vlogo EU v svetu in se seznanite z našimi dejavnostmi na vseh celinah: obiščite dogodke odprtih vrat, sodelujte v kvizu Skupaj smo Evropa ali se udeležite dogodkov v živo z veleposlaniki s celotnega sveta.
EESC homepage

Evropski ekonomsko-socialni odbor

Obiščite nas in se seznanite z delom edine institucije EU, ki zastopa organizirano civilno družbo – delodajalce, delojemalce in druge interesne skupine, kot so mladinske, okoljevarstvene in potrošniške organizacije ter organizacije na področju pravic žensk.

Evropski odbor regij

Več o instituciji, ki zastopa regije in mesta EU, ter o tem, kaj za vas počnejo izvoljeni regionalni in lokalni politiki. Doživite raznolikost spretnosti, kulture in tradicij na festivalu regij in mest!
European Investment Bank (EIB) - Image

Evropska investicijska banka

Seznanite se s tem, kako banka EU s podnebju prijaznimi naložbami prispeva k zelenemu okrevanju ter za evropske državljane in državljanke ustvarja delovna mesta po meri prihodnosti.

EU v vaši državi

Evropski parlament in Evropska komisija organizirata dogodke ob dnevu Evrope v vaši bližini. Če želite izvedeti več o dejavnostih v vaši državi in drugod po EU, kliknite na državo na interaktivnem zemljevidu.

Evropsko leto spretnosti

Cilj evropskega leta spretnosti je pomagati ljudem pri pridobivanju pravih spretnosti za kakovostna delovna mesta, podjetjem pa pri reševanju problema pomanjkanja spretnosti.