Skip to main content
Dan Evrope 2022
Praznujmo #EuropeDay skupaj

Oglejte si seznam naših dogodkov in dejavnosti ter bolje spoznajte Evropsko unijo.

Na dan Evrope se spominjamo Schumanove deklaracije, ki je bila podpisana 9. maja 1950. Zagotavljanje dolgoročnega miru v povojni Evropi je bilo že tedaj cilj tega ambicioznega načrta, ki danes velja za začetek današnje Evropske unije. Pomen prizadevanj za mir v Evropi je še toliko bolj očiten v času, ko izražamo našo enotnost in solidarnost z Ukrajino.

Institucije EU vas maja vabijo na najrazličnejše dejavnosti po spletu in na številnih lokacijah v državah članicah EU, pa tudi v institucijah EU v Bruslju, Luxembourgu in Strasbourgu. Evropsko leto mladih 2022 v središče postavlja mlade Evropejce in Evropejke. Obenem je Konferenca o prihodnosti Evrope še povečala vlogo državljank in državljanov, zato še nikoli ni bilo boljše priložnosti, da se zberemo, razpravljamo o izzivih, s katerimi se vsi soočamo, in ustvarimo boljšo prihodnost za Evropo, ki ustreza vsem.

Spoznajte, kaj na letošnji dan Evrope ponujamo po spletu in na lokacijah po vsej Evropi!

EU v vaši državi

Na interaktivnem zemljevidu se seznanite z dogodki, ki potekajo v vaši bližini – od koncertov in dogodkov s svetlobnimi efekti do živahnih razprav.

Evropsko leto mladih

S poudarjanjem vloge mladih Evropejcev in Evropejk želimo zgraditi boljšo EU – bolj zeleno, bolj vključujočo in digitalno.