Skip to main content
Dan Evrope 2022
Praznujmo #EuropeDay skupaj

Oglejte si seznam naših dogodkov in dejavnosti ter bolje spoznajte Evropsko unijo.

Na dan Evrope se spominjamo Schumanove deklaracije, ki je bila podpisana 9. maja 1950. Zagotavljanje dolgoročnega miru v povojni Evropi je bilo že tedaj cilj tega ambicioznega načrta, ki danes velja za začetek današnje Evropske unije. Pomen prizadevanj za mir v Evropi je še toliko bolj očiten v času, ko izražamo našo enotnost in solidarnost z Ukrajino.

Institucije EU vas maja vabijo na najrazličnejše dejavnosti po spletu in na številnih lokacijah v državah članicah EU, pa tudi v institucijah EU v Bruslju, Luxembourgu in Strasbourgu. Evropsko leto mladih 2022 v središče postavlja mlade Evropejce in Evropejke. Obenem je Konferenca o prihodnosti Evrope še povečala vlogo državljank in državljanov, zato še nikoli ni bilo boljše priložnosti, da se zberemo, razpravljamo o izzivih, s katerimi se vsi soočamo, in ustvarimo boljšo prihodnost za Evropo, ki ustreza vsem.

Spoznajte, kaj na letošnji dan Evrope ponujamo po spletu in na lokacijah po vsej Evropi!

EU v vaši državi

Na interaktivnem zemljevidu se seznanite z dogodki, ki potekajo v vaši bližini – od koncertov in dogodkov s svetlobnimi efekti do živahnih razprav.

Evropsko leto mladih

S poudarjanjem vloge mladih Evropejcev in Evropejk želimo zgraditi boljšo EU – bolj zeleno, bolj vključujočo in digitalno.

Dejavnosti po evropskih institucijah

Evropski parlament

Sodelujte v najrazličnejših dejavnostih, organiziranih 9. maja po spletu in na različnih lokacijah po Evropi, ter se pridružite pogovoru o prihodnosti Evrope z Evropskim parlamentom, vašim demokratično izvoljenim glasom v EU.

Evropski svet in Svet EU

Obiščite hišo držav članic, oglejte si prostore, kjer voditelji in voditeljice EU sprejemajo odločitve, in spoznajte, kako Svet oblikuje našo prihodnost.

Evropska komisija

Vas zanima, kaj počnemo za mlade po vsej Evropi in kako skrbimo, da je EU bolj zelena, bolj digitalna in bolj zdrava? Za več informacij se udeležite raznovrstnih dejavnosti od tam, kjer se nahajate.

Sodišče Evropske unije

Spremljajte #EuropeDay tudi na naših družbenih omrežjih. Oznaka #AskCuria2022 omogoča virtualna vprašanja in odgovore, v okviru pobude #ECJDidYouKnow pa so predstavljena naša komunikacijska orodja.

Evropska centralna banka

Letošnji #EuropeDay je poseben, saj praznujemo 20 let od začetka uporabe evrskih kovancev in bankovcev, ki predstavljajo najbolj oprijemljiv simbol evropskega povezovanja in so edini način, da lahko Evropo resnično držite v svojih rokah! Spoznajte več o naši valuti.

Evropska služba za zunanje delovanje

Spoznajte vlogo EU v svetu in se seznanite z našimi dejavnostmi na vseh celinah: obiščite dogodke odprtih vrat, sodelujte v kvizu Skupaj smo Evropa ali se udeležite dogodkov v živo z veleposlaniki s celotnega sveta.

Evropski ekonomsko-socialni odbor

Pridružite se nam na virtualnem panoramskem ogledu in odkrijte poslanstvo doma organizirane civilne družbe. Preglejte naše delo in na posebni spletni strani ugotovite, kako lahko sodelujete tudi sami.Svojim prijateljem in družini pošljite resnično razglednico!

Evropski odbor regij

Želite izvedeti več o instituciji, ki zastopa regije in mesta v EU? Pridružite se nam na praznovanju dneva Evrope na lokalni in regionalni ravni ter spremljajte razpravo o prihodnosti Evrope.

Evropska investicijska banka

Spoznajte, kako banka EU v podporo zelenemu okrevanju spodbuja podnebju prijazne naložbe, ki omogočajo ustvarjanje delovnih mest, primernih za prihodnost, za evropske državljane in državljanke.