Skip to main content
Zastava Europske unije Zastava Europske unije
Dan Europe 2022.
Dobro došli na #EuropeDay

Sudjelujte u našim događanjima i aktivnostima i saznajte više o Europskoj uniji.

Na Dan Europe prisjećamo se Schumanove deklaracije, koja je potpisana 9. svibnja 1950. Osiguravanje dugoročnog mira u poslijeratnoj Europi bio je već tada ambiciozan cilj Europske unije kakvu poznajemo danas. Važnost nastojanja da se održi mir u Europi danas je opet u prvom planu, kad izražavamo naše jedinstvo i solidarnost s Ukrajinom.

Ovog svibnja institucije EU-a pozivaju vas da sudjelujete u brojnim aktivnostima na internetu i uživo u svim državama članicama EU-a, kao i u domovima institucija EU-a u Bruxellesu, Luxembourgu i Strasbourgu. Godina 2022. u znaku je Europske godine mladih i Konferencije o budućnosti Europe te prilika da mladi i svi ostali građani Europe iznesu svoja mišljenja. Pravo je vrijeme za okupljanje, raspravu o izazovima s kojima se svi suočavamo i stvaranje bolje budućnosti za sve europske građane.

Saznajte što se na ovogodišnji Dan Europe nudi na internetu i uživo diljem Europe!

 

EU u vašoj zemlji

Od koncerata i svjetlosnih predstava do živahnih rasprava, saznajte što se događa u vašem susjedstvu s pomoću naše interaktivne karte.

Aktivnosti po institucijama

Europski parlament

Ovog 9. svibnja sudjelujte u brojnim aktivnostima uživo i na internetu diljem Europe te u razgovoru o budućnosti Europe s Europskim parlamentom, vašim demokratski izabranim glasom u EU-u.

Europsko vijeće i Vijeće EU-a

Krenite na uzbudljivo putovanje u dom država članica! Doznajte gdje čelnici EU-a donose odluke i saznajte kako Vijeće oblikuje vašu budućnost.

Europska komisija

Želite znati što činimo za mlade diljem Europe i kako stvaramo zeleniji, digitalniji i zdraviji EU? Organiziramo niz internetskih aktivnosti u kojima možete sudjelovati bez obzira na to gdje se nalazite.

Sud Europske unije

#EuropeDay slavi se i na našim profilima na društvenim mrežama. #AskCuria2022 virtualno je mjesto za pitanja i odgovore – #ECJDidYouKnow mjesto je na kojem možete saznati više o našem komunikacijskom alatu.

Europska središnja banka (ESB)

Ova godina je posebna jer na #EuropeDay slavimo 20 godina eurokovanica i euronovčanica, najkonkretniji simbol europske integracije i jedini način na koji Europu zaista možete držati u svojim rukama! Saznajte više o našoj valuti.

Europska služba za vanjsko djelovanje (ESVD)

Saznajte više o ulozi EU-a u svijetu i o tome kako smo aktivni na svim kontinentima: sudjelujte u našim događajima otvorenih vrata i kvizu „Zajedno smo Europa” te pratite naša događanja uživo s veleposlanicima diljem svijeta.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO)

Pridružite nam se u virtualnom obilasku i saznajte čime se bavi dom organiziranog civilnog društva. Naša posebna internetska stranica sadrži informacije o našem radu i o tome kako se možete angažirati. Pošaljite pravu razglednicu prijateljima i obitelji!

Europski odbor regija (CoR)

Doznajte više o instituciji koja predstavlja regije i gradove u EU-u. Pridružite nam se u proslavi Dana Europe na lokalnoj i regionalnoj razini i pratite raspravu o budućnosti Europe.

Europska investicijska banka (EIB)

Saznajte kako banka EU-a ulaganjima u području klime realizira zeleni oporavak i stvara radna mjesta za europske građane koja su prilagođena budućim potrebama.