Skip to main content
Europadagen 2022
Välkommen till #EuropeDay

Se vilka evenemang och aktiviteter som anordnas och lär dig mer om Europeiska unionen

På Europadagen firas Schumandeklarationen, som undertecknades den 9 maj 1950. Deklarationen var en omfattande plan för att säkerställa långsiktig fred i Europa efter andra världskriget och ligger till grund för det som i dag är Europeiska unionen. Vikten av att arbeta för fred i Europa gör sig i ännu högre grad gällande nu, när vi framhäver vår enighet och solidaritet med Ukraina.

I maj i år bjuder EU-institutionerna in dig till flera olika aktiviteter online och på plats i EU:s medlemsländer samt i våra byggnader i Bryssel, Luxemburg och Strasbourg. Europaåret för unga 2022 sätter fokus på Europas ungdomar, och konferensen om Europas framtid har gjort det möjligt för medborgare att göra sin röst hörd. Detta har skapat ett perfekt tillfälle att samlas för att diskutera de utmaningar vi alla står inför och skapa en bättre framtid för Europa som gynnar alla.

Se vad som händer online och på plats runtom i Europa under årets Europadag!

EU i ditt land

Från konserter och ljusshower till livliga diskussioner – använd vår interaktiva karta för att se vad som händer nära dig.

Europaåret för unga

Ett initiativ som lyfter fram de europeiska ungdomarnas betydelse för att bygga ett bättre EU som är grönare, mer inkluderande och mer digitalt.

Vad händer på EU-institutionerna?

Europaparlamentet

Den 9 maj har du möjlighet att delta i flera olika aktiviteter online och på plats runt om i Europa samt diskutera Europas framtid med Europaparlamentet, din demokratiskt valda röst i EU.

Europeiska kommissionen

Vill du veta mer om vad vi gör för ungdomar i Europa och hur vi arbetar för att göra EU grönare, mer digitalt och mer hälsosamt? Läs mer om våra olika aktiviteter på nätet som du kan delta i var du än är.

Europeiska unionens domstol

Vi firar #EuropeDay på våra sociala medier. #AskCuria2022 är en digital frågelåda och #ECJDidYouKnow är en genomgång av våra kommunikationsverktyg.

Europeiska centralbanken (ECB)

I år är #EuropeDay extra speciell för oss eftersom vi firar 20 år med eurosedlar och euromynt. Euron är en av de främsta symbolerna för europeisk integration och det enda sättet som du faktiskt kan hålla Europa i dina händer! Lär dig mer om vår valuta.

Europeiska utrikestjänsten

Ta reda på mer om EU:s roll i världen och hur vi arbetar på alla kontinenter. Delta i våra öppet hus-evenemang, gör vårt quiz ”Together We Are Europe” eller möt ambassadörer från olika delar av världen via våra livesända evenemang.

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK)

Följ med oss på en virtuell rundtur i 360 grader och se med egna ögon vad som ryms i det civila samhällets hus. Lär dig mer om vårt arbete och hur du kan engagera dig på vår särskilda webbsida. Skicka ett riktigt vykort till släkt och vänner!

Europeiska regionkommittén (ReK)

Lär dig mer om institutionen som företräder EU:s regioner och städer. Fira Europadagen med oss på lokal och regional nivå och följ diskussionen om Europas framtid.