Skip to main content
Europadagen 2023
Välkommen till Europadagen – #EuropeDay

Se vilka evenemang och aktiviteter som anordnas och lär dig mer om EU.

På Europadagen firas Schumandeklarationen, som undertecknades den 9 maj 1950. Deklarationen var en omfattande plan för långsiktig fred i Europa efter andra världskriget och ligger till grund för dagens EU.  

I maj bjuder EU-institutionerna in dig till flera olika aktiviteter i EU-länderna och i våra byggnader i Bryssel, Luxemburg och Strasbourg. Eftersom 2023 är Europaåret för kompetens vill EU gärna hjälpa människor att skaffa sig rätt kompetens för bra jobb och företagen att komma till rätta med kompetensbristen.  

Läs vårt pressmeddelande

Vad händer på EU-institutionerna?

European Parliament

Europaparlamentet

Ta del av utbudet av interaktiva aktiviteter i Bryssel, Strasbourg, Luxemburg och på andra håll i EU och fira Europadagen med oss!
European Commission

Europeiska kommissionen

Vill du veta hur vi sätter kompetensen i centrum och gör EU till en grönare, säkrare och mer handlingskraftig plats? Läs mer om våra olika aktiviteter på nätet som du kan delta i var du än befinner dig.
Court of Justice of the European Union

Europeiska unionens domstol

Vill du veta hur EU-domstolen arbetar och hur våra domar direkt påverkar vardagen för allmänheten i EU? Besök oss den 9 maj och glöm inte att följa oss på sociala medier så kan du ta del av en rad aktiviteter på nätet oavsett var du befinner dig.
Homepage - ECB

Europeiska centralbanken (ECB)

Europadagen 2023 är extra speciell eftersom ECB grundades den 1 juni 1998 och därmed firar sitt 25-årsjubileum i år – #EuropeDay 2023.
European Court of Auditors

European Court of Auditors

Europeiska revisionsrätten kontrollerar om EU:s medel används på ett korrekt och effektivt sätt. Ta reda på mer om hur EU-revisorerna arbetar och hur revisionsrätten hjälper till att skydda skattebetalarnas pengar.
European External Action Service (EEAS)

Europeiska utrikestjänsten

Res jorden runt på en dag! Upptäck vad EU gör för en bättre värld, prata med EU-ambassadörer, delta i workshoppar och lyssna på levande musik och titta på framträdanden från olika länder!
EESC homepage

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK)

Besök oss och se hur den enda EU-institutionen som företräder det organiserade civilsamhället arbetar. Vi företräder bland annat arbetsgivare, arbetstagare och intressegrupper som ungdoms- och kvinnoorganisationer.
European Committee of the Regions (CoR)

Europeiska regionkommittén (ReK)

Lär dig mer om den institution som företräder EU:s regioner och städer och om vad region- och lokalpolitikerna gör för dig. Upplev mångfalden av färdigheter, kulturer och traditioner på festivalen för regioner och städer!

EU i ditt land

Europaparlamentet och EU-kommissionen anordnar olika evenemang i samband med Europadagen. Ta reda på vad som händer nära dig i ditt land och runt om i EU genom att klicka på ett land på den interaktiva kartan.

EYS logo

Europaåret för kompetens

Europaåret för kompetens handlar om att hjälpa människor att skaffa sig rätt kompetens för bra jobb och se till att företagen kan komma till rätta med kompetensbristen i EU.