Skip to main content
2022. évi Európa-nap
Idén ismét #EuropeDay!

Tájékozódjon programjainkról és rendezvényeinkről, melyeken sok érdekeset tudhat meg az Európai Unióról.

Az Európa-napon a „Schuman-nyilatkozatot” ünnepeljük, melyet 1950. május 9-én írtak alá. Ez az ambiciózus terv a hosszú távú békét volt hivatott biztosítani a háború utáni Európában, és a jelenlegi Európai Unió kezdetének tekinthető. Az európai béke megteremtésének igénye nyilvánvaló; hangsúlyozzuk egységünket és szolidaritásunkat Ukrajnával.

Az uniós intézmények idén májusban is számos különböző online és offline eseményre invitálják Önt az uniós tagállamokban, valamint a brüsszeli, luxembourgi és strasbourgi intézményi helyszíneken. Az ifjúság 2022-es európai éve reflektorfénybe helyezi az európai fiatalokat, és az Európa jövőjéről szóló konferenciának köszönhetően a polgárok is határozottan kifejezésre juttathatják elképzeléseiket; mindez nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy az európaiak találkozzanak, megvitassák a mindannyiunk előtt álló kihívásokat és egy jobb, mindenki számára kedvező mederbe tereljék Európa jövőjét.

Fedezze fel, hogy Európa-szerte milyen online és offline programokat kínálunk az Európa-nap alkalmából!

Uniós szolidaritás Ukrajnával

Tudjon meg többet az Ukrajna elleni orosz invázióra adott válaszlépésekről, az Ukrajnával való uniós szolidaritásról.

Az EU az Ön hazájában

Interaktív térképünkön megmutatjuk, milyen koncertekre, fényjátékokra, izgalmas beszélgetőfórumokra és más rendezvényekre kerül sor az Ön lakóhelye közelében.

Az ifjúság európai éve

Ismerje meg, hogy az európai fiatalok milyen fontos szerepet töltenek be egy jobb – környezetbarátabb, inkluzívabb és digitálisabb – EU építésében.

Az uniós intézmények által kínált programok

Európai Parlament

Május 9-én Európa-szerte számos rendezvényen és online eseményen vehet részt, és csatlakozhat az Európai Parlamenttel – az uniós polgárok demokratikusan megválasztott képviseleti szervével – folytatott, Európa jövőjéről zajló eszmecseréhez.

Európai Bizottság

Tudni szeretné, mit teszünk a fiatalok érdekében Európa-szerte, és miként alakítunk ki egy zöldebb, digitálisabb és egészségesebb EU-t? Tudjon meg többet, és vegyen részt különböző online programjainkon.

Az Európai Unió Bírósága

A #EuropeDay ezúttal a közösségimédia-felületeinken zajlik. #AskCuria2022: virtuális kérdezz-felelek – #ECJDidYouKnow: kommunikációs eszközeink bemutatása.

Európai Központi Bank (EKB)

A #EuropeDay különlegessége, hogy idén ünnepeljük az euróérmék és -bankjegyek 20 éves évfordulóját. Az euró az európai integráció egyik legkézzelfoghatóbb szimbóluma, mellyel Európát szó szerint a markunkba zárhatjuk. Tudjon meg többet közös pénznemünkről.

Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ)

Szeretné megismerni, hogy globálisan milyen szerepet játszik az EU, és hogy milyen tevékenységeket végez a különböző földrészeken? Vegyen részt az EKSZ nyílt napján, tesztelje tudását a kvízjátékban, és kapcsolódjon be a nagykövetek közreműködésével megrendezésre kerülő élő eseményekbe.

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB)

Csatlakozzon hozzánk egy 360˚ fokos virtuális sétán, és fedezze fel a szervezett civil társadalom házát! Az erre a célra létrehozott weboldalunkon megismerheti munkánkat és azt, hogy hogyan vehet részt benne. Küldjön igazi képeslapot barátainak és családjának!

Régiók Európai Bizottsága (RB)

Ismerkedjen meg közelebbről az EU régióit és városait képviselő intézménnyel. Csatlakozzon az Európa-nap megünnepléséhez helyi és regionális szinten, és kövesse az Európa jövőjéről szóló vitát.

Európai Beruházási Bank (EBB)

Aki felkeresi az EBB webhelyét, megtudhatja, mi mindent tesz a bank éghajlatbarát beruházások révén a környezetkímélő gazdasági helyreállításért és az európai polgárok tartós foglalkoztatásáért.