Direct naar de inhoud
Europadag 2023
Welkom bij #EuropeDay

Ontdek onze evenementen en activiteiten en leer meer over de Europese Unie.

Op Europadag vieren we de ondertekening van de Schumanverklaring op 9 mei 1950. Dat was een ambitieus plan voor vrede op lange termijn in het naoorlogse Europa, en wordt beschouwd als het begin van wat nu de Europese Unie is.  

In mei nodigen de instellingen van de EU u uit voor een breed scala aan activiteiten in de EU-landen en in de steden van de EU-instellingen: Brussel, Luxemburg en Straatsburg. 2023 is het Europees Jaar van de vaardigheden, en dus wil de EU mensen helpen de juiste vaardigheden te krijgen voor hoogwaardige banen, en bedrijven helpen om tekorten aan vaardigheden op te lossen.  

Zie ons persbericht

Activiteiten per instelling

European Parliament

Europees Parlement

Doe mee aan allerlei interactieve activiteiten in Brussel, Straatsburg, Luxemburg en in heel Europa om samen de Dag van Europa te vieren!
European Council and Council of the EU

Europese Raad en Raad van de EU

Maak een verrassende reis in het huis van de lidstaten! Ontdek waar de EU-leiders beslissingen nemen en hoe de Raad uw toekomst vormgeeft.
European Commission

Europese Commissie

Wilt u weten hoe wij vaardigheden centraal stellen om de EU groener, veiliger en sterker te maken? Lees verder en doe mee aan onlineactiviteiten, waar u ook bent.
Court of Justice of the European Union

Hof van Justitie van de Europese Unie

Wilt u weten hoe het Hof van Justitie van de EU werkt en hoe zijn vonnissen directe gevolgen hebben voor het leven van EU-burgers? Bezoek ons op 9 mei en vergeet niet om onze socialemedia-accounts te volgen voor onlineactiviteiten, waar u ook bent.
Homepage - ECB

Europese Centrale Bank (ECB)

#EuropeDay 2023 is extra bijzonder, omdat we dit jaar de 25e verjaardag van de ECB vieren, die op 1 juni 1998 is opgericht.
European Court of Auditors

Europese Rekenkamer

De Europese Rekenkamer controleert of de EU-middelen correct en efficiënt worden besteed. Ontdek hoe de auditors van de EU werken en hoe de Rekenkamer het geld van EU-burgers beschermt.
European External Action Service (EEAS)

Europese Dienst voor extern optreden

Maak een reis over de hele wereld op één dag! Ontdek wat de EU doet voor een betere wereld, praat met EU-ambassadeurs, neem deel aan workshops, en bezoek live muziek of artistieke optredens uit allerlei landen!
EESC homepage

Europees Economisch en Sociaal Comité

Ontdek het werk van de enige EU-instelling die het maatschappelijk middenveld vertegenwoordigt. Dat zijn onder meer de werkgevers, werknemers en andere belangengroepen zoals jongerenorganisaties, milieubewegingen, consumenten en vrouwengroepen.
European Committee of the Regions (CoR)

Europees Comité van de Regio's

Ontdek meer over de instelling die de regio’s en de steden van de EU vertegenwoordigt en hoor wat regionale en lokale gekozen politici voor hun inwoners doen. Beleef de uiteenlopende vaardigheden, cultuur en tradities op het festival van de regio’s en steden!
European Investment Bank (EIB) - Image

Europese Investeringsbank

Ontdek hoe de EU-bank werkt aan een groen herstel met klimaatinvesteringen die banen voor de toekomst scheppen voor Europese burgers.

De EU in uw land

Het Europees Parlement en de Europese Commissie organiseren evenementen in het teken van Europadag. Ontdek welke activiteiten er in uw land en in de hele EU plaatsvinden door op een land op de interactieve kaart te klikken.

EYS logo

Europees Jaar van de vaardigheden

Tijdens het Europees Jaar van de vaardigheden wil de EU de mensen helpen de juiste vaardigheden te krijgen voor hoogwaardige banen, en bedrijven helpen om tekorten aan vaardigheden in de EU op te lossen.