Skip to main content
Europadag 2022
Welkom bij #EuropeDay

Ontdek onze evenementen en activiteiten en leer meer over de Europese Unie.

Op Europadag herdenken we de ondertekening van de Schumanverklaring op 9 mei 1950, een ambitieus plan voor vrede op lange termijn in het naoorlogse Europa, dat wordt beschouwd als het begin van wat nu de Europese Unie is. Werken aan vrede in Europa blijft belangrijk, vooral nu we onze eenheid en solidariteit met Oekraïne tonen.

In mei nodigen de EU-instellingen u uit voor een breed scala aan activiteiten ter plaatse en online in de EU-landen en in de steden waar de EU-instellingen zich bevinden: Brussel, Luxemburg en Straatsburg. Het Europees Jaar van de jeugd 2022 vestigt de aandacht op de Europese jongeren en de stem van de burgers wordt versterkt door de Conferentie over de toekomst van Europa. Dit is dus het moment om samen te komen, de uitdagingen waarmee we allemaal worden geconfronteerd te bespreken en een betere toekomst voor Europa te creëren die voor iedereen werkt.

Ontdek wat er op deze Europadag online en ter plaatse in heel Europa te beleven valt! #EuropeDay 2022 - EU-activiteiten: hoogtepunten

De EU in uw land

Concerten, lichtshows, levendige debatten en nog veel meer, iedereen vindt wel iets van zijn gading op onze interactieve kaart.

Activiteiten per instelling

Europees Parlement

Neem deel aan een breed scala van interactieve activiteiten in Brussel, Straatsburg, Luxemburg en in heel Europa. U kunt meepraten over de toekomst van Europa met het Europees Parlement, uw democratisch gekozen stem in de EU.

Europese Raad en Raad van de EU

Onderneem een verrassende reis in het huis van de lidstaten! Ontdek waar de EU-leiders beslissingen nemen en hoe de Raad uw toekomst vormgeeft.

Europese Commissie

Meer weten over wat we doen voor jongeren in heel Europa en hoe we de EU groener, digitaler en gezonder maken? Lees verder en doe mee aan onlineactiviteiten, waar u ook bent.

Hof van Justitie van de Europese Unie

#EuropeDay vindt plaats op onze socialemedia-accounts. #AskCuria2022 is een virtuele Q&A en #ECJDidYouKnow is een rondleiding door onze communicatietools.

Europese Centrale Bank (ECB)

Dit jaar is #EuropeDay heel bijzonder omdat we het 20-jarig bestaan van de euromunten en -biljetten vieren, het meest tastbare symbool van de Europese integratie en de enige manier om Europa echt in uw handen te houden! Lees meer over onze munt.

Europese Dienst voor extern optreden (EDEO)

Lees meer over de rol van de EU in de wereld en hoe we op alle continenten actief zijn: neem deel aan onze opendeurevenementen, de quiz "Together We Are Europe" of volg onze live-discussies met ambassadeurs in de hele wereld.

Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC)

Neem deel aan onze virtuele 360-gradenrondleiding en kom meer te weten over het huis van het maatschappelijk middenveld. Maak op onze speciale website kennis met ons werk en ontdek hoe u zelf kunt meedoen. Stuur een echte ansichtkaart naar uw familie en vrienden!

Europees Comité van de Regio's (CvdR)

Kom meer te weten over de instelling die regio’s en steden in de EU vertegenwoordigt. Vier Europadag samen met ons op lokaal en regionaal niveau en volg het debat over de toekomst van Europa.

Europese Investeringsbank (EIB)

Kom te weten hoe de EU-bank werkt aan een groen herstel met klimaatinvesteringen die toekomstbestendige banen scheppen voor Europese burgers.