UE se bazează pe câteva instituții și organisme care joacă roluri importante în funcționarea de zi cu zi a Uniunii. Există, de asemenea, numeroase agenții specializate și organisme descentralizate care desfășoară o serie de activități de natură tehnică, științifică sau administrativă.
Puteți citi mai jos cine sunt și ce fac acestea.

Parlamentul European
Membrii Parlamentului European provin din toate țările UE și sunt aleși prin vot direct. Ei dezbat și modifică legi.

Consiliul European
Consiliul European este cadrul în care se reunesc șefii de stat și de guvern din UE. Prezidat de președintele său, acesta stabilește direcția politică generală a UE.

Consiliul Uniunii Europene
Consiliul UE reunește miniștrii din țările membre, care adoptă legi și coordonează politicile europene în diverse domenii. În prezent, este prezidat de Franța.

Comisia Europeană
Comisia Europeană propune legi, se asigură că tratatele UE sunt respectate și se ocupă de funcționarea cotidiană a Uniunii.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE)
Curtea de Justiție a Uniunii Europene se asigură că legislația UE este aplicată în același mod în cele 27 de state membre.

Banca Centrală Europeană (BCE)
BCE se ocupă de moneda euro. Scopul său este de a menține stabilitatea prețurilor și de a contribui la siguranța și soliditatea băncilor europene.

Curtea de Conturi Europeană (CCE)
Curtea de Conturi Europeană verifică dacă fondurile UE sunt cheltuite în mod corect și eficient. Aflați mai multe despre modul în care lucrează auditorii și în care contribuie la protejarea banilor cetățenilor UE.

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE)
SEAE este serviciul diplomatic al UE. Acesta îl ajută pe șeful afacerilor externe al UE, Josep Borrell, să reprezinte UE la nivel mondial. SEAE are sediul la Bruxelles, dar gestionează, de asemenea, 143 de delegații ale UE în întreaga lume.

Comitetul Economic și Social European (CESE)
CESE este un organism consultativ al UE. Este format din reprezentanți ai organizațiilor societății civile din statele membre și contribuie la procesul legislativ al UE.

Comitetul European al Regiunilor (CoR)
Comitetul European al Regiunilor este vocea regiunilor și orașelor din UE. El reprezintă autoritățile locale și regionale și oferă consiliere cu privire la noile acte legislative care au impact asupra regiunilor și orașelor.

Banca Europeană de Investiții (BEI)
BEI este banca UE. Ea finanțează întreprinderile mici și mijlocii și investește în inovare, infrastructură și măsuri legate de climă și de mediu.

Ombudsmanul European
Un organism independent care ajută cetățenii, întreprinderile și organizațiile prin investigarea plângerilor referitoare la administrația UE.

Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD)
Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor se asigură că instituțiile și organismele UE protejează informațiile cu caracter personal atunci când prelucrează date.

Comitetul european pentru protecția datelor (CEPD)
Comitetul european pentru protecția datelor oferă orientări și recomandări cu privire la modul de aplicare a normelor privind protecția datelor în UE.

Oficiul pentru Publicații
Editorul oficial al instituțiilor, agențiilor și organismelor UE și un punct central de acces la informațiile oficiale ale UE.

Oficiul European pentru Selecția Personalului (EPSO)
EPSO oferă proceduri de selecție de înaltă calitate pentru recrutarea personalului de care au nevoie instituțiile, organismele și agențiile UE.

Agenții descentralizate
Aflați mai multe despre agențiile descentralizate ale UE, care au sarcini tehnice și științifice și ajută instituțiile europene să pună în aplicare politicile și să ia decizii.