Direct la conținutul principal
Ziua Europei 2024

Despre noi

UE se bazează pe câteva instituții și organisme care joacă roluri importante în funcționarea de zi cu zi a Uniunii. Există, de asemenea, numeroase agenții specializate și organisme descentralizate care desfășoară o serie de activități de natură tehnică, științifică sau administrativă.

Puteți citi mai jos cine sunt și ce fac acestea.

Membrii Parlamentului European provin din toate țările UE și sunt aleși prin vot direct. Ei dezbat și modifică legi.
Consiliul European este cadrul în care se reunesc șefii de stat și de guvern din UE. Prezidat de președintele său, acesta stabilește direcția politică generală a UE.
Consiliul UE reunește miniștrii din țările membre, care adoptă legi și coordonează politicile europene în diverse domenii. În prezent, este prezidat de Suedia.
European Commission - Teaser
Comisia Europeană propune legi, se asigură că tratatele UE sunt respectate și se ocupă de funcționarea cotidiană a Uniunii.
BCE se ocupă de moneda euro. Scopul său este de a menține stabilitatea prețurilor și de a contribui la siguranța și soliditatea băncilor europene.
Curtea de Conturi Europeană este auditorul extern independent al UE. Ea acționează în calitate de gardian independent al intereselor financiare ale cetățenilor europeni.
Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) este serviciul diplomatic al Uniunii Europene. Începând din 2011, SEAE aplică politica externă și de securitate comună a UE pentru a promova pacea, prosperitatea, securitatea și interesele europenilor din întreaga lume.
Comitetul European al Regiunilor (CoR) este vocea regiunilor și orașelor din Uniunea Europeană. El reprezintă autoritățile locale și regionale din întreaga Uniune Europeană și oferă consultanță cu privire la noile acte legislative care au impact asupra regiunilor și orașelor (deci cu privire la...
Banca Europeană de Investiții este deținută de statele membre ale UE și acordă împrumuturi pe termen lung pentru proiecte care contribuie la obiectivele de politică ale UE, cum ar fi clima, transporturile sau inovarea. Cel puțin jumătate din investițiile anuale ale BEI sunt direcționate către...