EU:s olika institutioner och organ spelar en viktig roll i EU:s dagliga arbete. Det finns också en mängd specialiserade byråer och decentraliserade organ som sköter olika tekniska, vetenskapliga eller administrativa uppgifter.
Här kan du läsa mer om EU:s olika institutioner.
Europaparlamentet består av folkvalda ledamöter från alla EU-länder. I parlamentet diskuterar, antar och ändrar man lagar.
I Europeiska rådet möts EU-ländernas stats- och regeringschefer för att fastställa EU:s allmänna politiska prioriteringar. Europeiska rådets ordförande heter Charles Michel.
I Europeiska unionens råd möts EU-ländernas ministrar för att anta lagar och samordna politiken på olika områden. Just nu är Sverige ordförandeland.
Kommissionen föreslår lagar, ser till att EU-fördragen följs och sköter EU:s dagliga arbete.
EU-domstolen ser till att EU-rätten tillämpas på samma sätt i hela EU.
ECB ansvarar för euron, arbetar för stabila priser och bidrar till ett tryggt och sunt bankväsende i EU.
Europeiska revisionsrätten är EU:s oberoende externa revisor och värnar EU-medborgarnas ekonomiska intressen.
Europeiska utrikestjänsten är EU:s diplomatiska kår. Sedan 2011 genomför utrikestjänsten EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik för att främja fred, välstånd, säkerhet och EU-invånarnas intressen över hela världen.
EESK är ett rådgivande EU-organ. Kommittén består av företrädare för civilsamhället i medlemsländerna och bidrar till EU:s lagstiftningsarbete.
Europeiska regionkommittén är regionernas och städernas röst i EU. Den företräder lokala och regionala myndigheter i hela EU och ger råd om ny lagstiftning som har konsekvenser för regioner och kommuner (70 procent av all EU-lagstiftning).
EIB ägs av EU-länderna och beviljar långsiktiga lån till projekt som bidrar till EU:s politiska mål inom klimat, transport och innovation. Minst hälften av EIB:s investeringar går varje år till projekt som är bra för klimatet.